כולסטרול – הטוב, הרע והלא נורא…
כבר שנים שאם עברתם גיל כמה, מזהירים אתכם מרמות כולסטרול גבוהות. אולם, אנו בוחנים, אנו כבר יודעים שיש כולסטרול טוב, ולעומתו.
מה הוא, בעצם, הכולסטרול?
הכולסטרול הוא חומר שומני שמיוצר, ברובו, בכבד. הוא ממלא לא מעט תפקידים חשובים לפעילותו התקינה של הגוף – הוא בונה את מעט התאים בגוף, הוא מעורב בייצור הורמונים, בטיפול בוויטמין די ובמלחי המרה וכן הלאה. הכולסטרול מועבר לאי הגוף באמצעות מחזור הדם על ידי החלבונים שמכונים ליפופרוטאינים (ליפופרוטאין – ליפו פירושו “שומן” ופרוטאין הוא, כידוע – חלבון), שאף הם, בדומה לכולסטרול, יוצרים בכבד.
כולסטרול טוב ? כולסטרול רע ?
הליפרופרוטאינים מתחלקים לשני סוגים – בעלי הצפיפות הנמוכה (LDL – Low Density Lipoprotein) והליפופרוטאינים בעלי הצפיפות הגבוהה (HDL – High Density Lipoprotein).
בעוד שהליפרופרוטאינים מסוג LDL מובילים את הכולסטרול מהכבד אל שאר רקמות הגוף לצורך שימוש בו, הליפרוטאינים מסוג HDL מובילים את הכולסטרול מהרקמות שבגוף לכבד, לצורך הפירוק שלו והפרשתו מגופנו. אולם זה אינו שונה בין שני סוגי הכולסטרול. לכולסטרול ה”רע”, הנישא במחזור הדם על גבי הליפופרוטאינים מסוג LDL, יש נטייה לשקוע בדפנות כלי הדם הוא עובר וייצור בהם את הטרשתי הקרוי “פלאק”.פלאק זה, המצטבר בכלי דם ומצר את קוטרם בהם), נחשב לאומן האמיתי, זה, מה שהצטברותו עלולה לגרום לחסימת כלי דם, להופעתה של מחלת טרשת עורקים, להתקפי לב או לשבץ / אירוע מוחי. חשוב לו, הכולסטרול ה”טוב”, שעובר באמצעות מחזור הדם ע”י ליפופרוטאינים שצפיפותם גבוהה (HDL), סופג את שאריותיו של כולסטרול “רע”, מרחיק אותו מדפנות כלי הדם ונושא אותו אל הכבד בחזרה, לצורך פירוקו.
האם להשפיע על רמות הכולסטרול הטוב והרע?
כפי שהזכרנו בתחילה, כ-70% מהכולסטרול שבגוף יוצרים על ידו (על ידי הכבד, כאמור) וכ-30% מהסטרול מקורו חיצוני – הכול תזונה שלנו.
כך שלמרות שרמות גבוהות של הכולסטרול הרע הן, לרוב, גנטי, עדיין ניתן, בדרכים שונות, להתמודד עם איתן, לאזנן ולצמצם באמצעות הסיכון לכל אלה ומצבים בריאותיים שהם תוצאה של הברות הפלאק בכלי הדם.
טיפול הקונבנציונאלי
אבחון הכולסטרול גבוה בדם, לרוב, יעשה בבדיקת דם באמצעות לקיחת דם מהווריד, היא מומלצת לגברים שהגיעו לגיל 35 ולנשים הגיעו לגיל 45, שותפות של אחת ל-5 שנים. לנבדקים המצויים בסיכון למחלות הלב השונות, או נבדקים אשר בם יש היסטוריה של היפר-ליפידמיה (Hyperlipidemia – רמות גבוהות באופן כרוני של כולסטרול וטריגליצרידים בדם), יומלץ לבצע בדיקה זו מגיל 20, בתדירות של אחת לשנה.
לאחר אבחון רמות כולסטרול “רע” גבוהות, תירשם למטופל תרופה תעשייתית (אזטימיב – Ezetimibe, אזטרול – אזטרול, לפיטור – ליפיטור, אטורבסטטין – Atorvastatin, סימבסטטין – סימבסטטין ותרופות נוספות ממשפחת הסטאטינים). והנה, הבעיה – נוטלים נפתרה אתם עושים לכם לפי ההנחיות, וזהו, “בריאים” ואין יותר כולסטרול!
רק ששוב, גם כאן, זה רק קשור , כי אל מרבית התרופות המסחריות מצורפת רשימה ארוכה מאד של המלא לוואי הרבה פחות אופטימיות – מ”סתם” עייפות וחולשה, דרך בעיות עיכול (לרוב – כאבי בטן בלבד או כאלו המלווים בשל), ועד לדלקות בדרכי הנשימה ובגרון, השמנה, ואפילו – פגיעה בלתי הפיכה בתפקודי הכבד.
צמחי מרפא המשמשים הקלה על רמות כולסטרול גבוהות
ישנן גישות ברפואות המשלימה תרנטיבית הדוגלות בשימוש בצמחי המרפאה לצורך לצורך ברמות כולסטרול גבוהות:
ג’ימנמה גימנמה סילבסטרה
במחקרים נראה שהצמח מנקה עודף שומני דם ומאפשר גמישותם. בנוסף הוא מעודד הרזיה
ומוריד את רמות הסוכר בדם.
חילבה (גרגרנית יוונית – Trigonella foenum-graecum )
צמח-תבלין מוכר וידוע ביכולותיו בסוכרת ובכולסטרול בדם ומאפשר זרימת דם נאותה לתאי הגוף.
כורכומין (כורכום – Curcuma longa )
התבלין הנפוץ בשימוש מוכר ביכולותיו לבעיות עיכול, בשיכוך כאב ובהנעת מחזור דם, ובעוד רשימה ארוכה של מצבי בריאות שונים.
כמון ( Cuminum cyminum )
על אף, שכיום, אנחנו פוגשים אותו, בעיקר, במזון, לכמון סגולות טיפול בכאבי בטן, פעילות שיפור מערכת העיכול ו…לא פחות חשובה – איזון רמות גלוקוז ורמות השומנים בדם.
כוסברה (גד השדה / Coriandrum sativum )
לנו, כישראלים, זה נראה מובן מאליו לשלב את הירק הזה כמעט בכל מזון, אבל הידעתם כי יש לו סגולות לאיזון ולהפחתת הסוכרים והשומנים בדם?
בשורה התחתונה
יש לכם במשפחה נטייה לכולסטרול גבוה או התזונה שלכם לאורך השנים היו לקויה ובעקבות זאת הצטברו שומנים בדפנות כלי דם, חשוב מאד להיות מודעים לסיכונים.
אך, לפני שאתה רצים לנטול את התרופות (והמשופעות לוואי).
עצרו לרגע ובדקו – יתכן שלצמחים המשמשים ברפואה המשלימה יש פתרונות לזה ולבעיות נוספות